Πρόκειται για λεπτού πάχους στοιχεία ενίσχυσης που περιβάλλουν το βλαμμένο στοιχείο
Στις περιπτώσεις του σκυροδέματος ο μανδύας περιβάλλει το φέρων στοιχείο (υποστύλωμα – δοκός ) και με νέους σιδηροπλισμούς και λεπτό πάχος εκτοξευομένου σκυροδέματος βελτιώνεται η φέρρουσα ικανότητα των στοιχείων .
Σημαντικός παράγοντας είναι η συνεργασία μεταξύ των δύο υλικών τα οποία πρέπει να είναι άρρικτα συζευγμένα.
Η επιφάνεια υποδοχής του μανδύα πρέπει να είναι εκτραχυμένη με μηχανικό τρόπο ώστε αφενώς να απομακρυνθεί η εξωτερική στοιβάδα που αποτελείται κυρίως από το « γάλα του τσιμέντου» και να έρθουν στην επιφάνεια αδρανή. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί αφενώς με κρουστικά μέσα αφετέρου με αμμοβολή μεταλλικής άμμου η οποία και είναι ο ιδανικός τρόπος για να προετοιμαστεί μια επιφάνεια παλαιού σκυροδέματος να υποδεχθεί τον μανδύα . Πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από το Ινστιτούτο Δομικού σχεδιασμού του ΕΤH ZURICH έδειξαν ότι τα δείγματα (καρότα) από υπόστρωμα και εκτοξευόμενο σκυρόδεμα σε εφελκυσμό δεν αποκολλήθηκε πάντα η επιφάνεια επαφής των δύο υλικών πράγμα που αποδεικνύει τα άριστα αποτελέσματα της προετοιμασίας των επιφανειών με αμμοβολή.
Πολλές φορές για την βελτίωση της συνάφειας καταφεύγουμε και σε πρόσθετους οπλισμούς κατάλληλα διαμορφωμένους και αγκυρωμένους που βελτιώνουν την συνάφεια των δύο υλικών - διατμητικά βλήτρα.
Στις περιπτώσεις των λιθοδομών , αφού απομακρυνθούν όλα τα επιχρίσματα πρέπει να εκβανθυθούν οι αρμοί μεταξύ των λίθων, να καθαριστεί επιμελώς η επιφάνεια των λίθων ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα της άριστης συνάφειας μεταξύ των υλικών. Ο μανδύας μπορεί να είναι είτε μονόπλευρος, είτε αμφίπλευρος.
Στον αμφίπλευρο μανδύα, εκτός των παραπάνω η συνάφεια των δυο υλικών επιτυγχάνεται και με διαμπερείς συνδέσμους.