Στις παλιές λιθοδομές υπάρχουν αρκετά κενά. Κενά που οφείλονται στον τρόπο κτισίματος.
Προιόντα κτισίματος , μικρές πέτρες καπνοδόχους αποχετεύσεις τα οποία και περνούσαν μέσα από τις λιθοδομές . Οι αυξημένες απαιτήσεις της φέρουσας ικανότητας των λιθοδομών σε διατηρητέα κτίρια επιβάλλει την κατά κάποιο τρόπο ομογενοποίηση των λιθοδομών αρκεί να φανταστεί κανείς έναν ωραίο τοίχο από λιθοδομή ο οποίος μέσα του κρύβει πάρα πολλά κενά είτε εκ κατασκευής είτε για την χρήση του ακινήτου τα οποία και γεμίζουν με το τσιμεντένεμα ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι μια λιθοδομή με ενιαία και εύκολα αποτιμώμενα μηχανικά χαρακτηριστικά. Η μεθοδολογία είναι απλή συνίσταται στο να κλείνει κανείς τις επιφάνειες της λιθοδομής και με υδροστατικό τρόπο με κατάλληλη αντλία να διοχετεύει από κάτω προς τα επάνω το ένεμα το οποίο αφού σκληρυνθεί και εγκιβωτίσει τμήματα λίθων να μας δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα .
Η σύσταση του ενέματος ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση της λιθοδομής και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορεί να έχει σαν πρόσμικτα επιταχυντές , επιβραδυντές , και ρυθμιστές του ιξώδους. Η εμπειρία του συνεργείου παίζει ρόλο για την σωστή διασπορά των μαστών των τσιμεντενέσεων και την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την απόλυτη πλήρωση της λιθοδομής .
Ο απαιτούμενος εξοπλισμός αποτελείται από συνεχόμενα δοχεία αναμίξεως βίαιης και βραδείας ανάμιξης ειδική αντλία τσιμεντενέσεων με ελεγχόμενη πίεση για την αποφυγή δευτερογενών ανεπιθύμητων φαινομένων. Η εμπειρία του συνεργείου εγγυάται την σωστή παρασκευή και ανάμιξη του ενέματος και σταδιακή αλλά πλήρη αποκατάσταση όλων των κενών της λιθοδομής .